Hackvaxter

Hackvaxter som en grön gräns ger atmosfär och liv till trädgården, djur hittar skydd och häckningsplatser och det ger din trädgård ett naturligt utseende. Du kan läsa fler fördelar och nackdelar nedan.

Fördelar med en häck

  • Relativt billigt.
  • Många alternativ: du kan välja en vintergrön häck av till exempel idegran, körsbärslager, järnek eller olivpil (Elaegnus x ebbingei). Eller för en lövskydd av till exempel bok (Fagus sylvatica), hornbeam (Carpinus betulus) eller liguster. Idegran och bok växer relativt långsamt, medan privet och körsbärslager växer mycket snabbt. Var också uppmärksam på häckens bredd när du väljer. Körsbärslager, holly eller olivpil tar mycket mer plats än de andra häckarna som nämns här, som du kan hålla mycket smalare.
  • Med en häck stimulerar du djurlivet i trädgården, så det bildar en gömställe för fåglar.

Nackdelar med häckar som en grön gräns

  • En tät häck bör beskäras minst två gånger om året. i maj och september.
  • Vill du ha en häck och dina grannar inte? Då måste du plantera häcken 50 cm från fastighetens gräns. Detta går naturligtvis på bekostnad av utrymmet i din trädgård.

Plantera en häck i näringsrik, väl dränerande jord och ge rötterna gott om utrymme att växa. Ska du plantera en bokhäck? Först förbättra jorden med speciell bokjord eller planteringsjord.

Ge tillräckligt med vatten

Under det första året efter plantering kan en häck lätt torka ut. Ge därför mycket vatten regelbundet under torka.

Befrukta häckar

Häckar behöver mycket näring, så ge dem gödsel varje vår.

Häckbeskärningstips

Beskär alltid en häck något så att den blir smalare överst än längst ner. På detta sätt får häckens undersida också tillräckligt med ljus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Stauder för prärieträdgården

Prairieträdgården består av prydnadsgräsmattor och blommande perenner. Tillsammans bildar de en dynamisk blandning med mycket färg. Kombinationen av prydnadsgräs och blommor ger prärieträdgården ett mycket naturligt utseende. Eftersom växterna ofta blommar sent har du en attraktiv bild långt in på hösten. Blommande gräsmarker I Holland ser du mer och mer vackra blommande vägar och blommaängar. […]

Read More
Trädgård

Trädgårdsdesign trädgårdstilar

Det finns otaliga trädgårdsstilar. Liksom inredningen i ditt hus kan du också välja mellan olika kända och mindre kända stilar utanför. Vi visar de mest kända här. Semesterkänsla En medelhavsträdgård ger atmosfären i Medelhavet hem till ditt hem. Uteplats, veranda och pergola är oumbärliga element i detta. Plantering spelar också en viktig roll. Lavendel, oliver […]

Read More